Kategoriarkiv: Planera resan

Svensktalande Guide i Budapest

Om ni vill vara säkra på att hinna med det bästa under ert besök är ett alternativ att anlita en privat svensktalande guide i Budapest. Fördelarna med en guidad tur runt Budapest är förutom tidsvinsten och bekvämligheten att ni ökar chansen att ta del av det bästa Budapest har att erbjuda inom just det ni är intresserade av oavsett vad det är (sevärdheter, mat, shopping, caféer, ruinpubar). Med en Budapest turistguide får ni sannolikt ut mer av er Budapestresa.

Turer med svensktalande guider i Budapest

Budapestguiden.nu kan hjälpa er boka en privat Budapestguide med god lokalkännedom som guidar er runt staden antingen utifrån  guidepaket eller enligt överenskommet upplägg enligt era önskemål. Vi har både svensk-ungerska (tvåspråkiga) och engelskspråkiga reseguider som kan hjälpa till.

“Vill tacka för er hjälp med förmedlingen av guide. Alla var överens om att Susanne var en toppenguide, vi är mycket nöjda!”

Yvonne

SÅIFA i Värmland AB

Kontakta oss för förslag på upplägg och pris!

Maila oss på info@budapestguiden.nu så återkommer vi samma dag.

Väderleken i Budapest

Just väderleken i Budapest är en stor fördel jämfört med många andra storstäder som tex London, Amsterdam eller Paris då Budapest har både varmare och mer långvarig sommar, fler soltimmar och mindre regn. Med alla utomhusbad runt staden kan man få en riktig solsemester i Budapest under sommaren. Ungern har ett s.k tempererat klimat vilket innebär att temperaturvariationen inte är så stor. Det blir tex inte särskilt kallt på vintrarna.

Budapest väder gör den gamla historiska staden till ett utmärkt resmål för en storstadssemester eller en cityweekend särskilt under vår och höst då staden har en behaglig tempratur kring 20 grader C.

Vår & sommar i Budapest

Vill man ha värme och vara mycket utomhus, strövar runt i staden, titta på sevärdheter, sitta på uteserveringar, åka en tur på Donau, kanske lite bad, då kan man åka till Budapest mellan maj – september. Ungern har relativt många soltimmar bland de europeiska länderna, 2000 soltimmar om året.

Budapest varmaste månader är juli och augusti då det inte är ovanligt med 30-35 grader. Det är också då det är mest turister i landet med mängder av festivaler, utomhusfester, uppträdanden och spelningar som tex Sziget (som tex Roskildefestivalen).

Under sommaren kan man med fördel besöka utomhusbaden, promenera och titta på alla sevärdheter, besöka Margaretaön och delta i det sjudande utelivet eller bara iakta från någon av de många utomhus serveringarna.

Höst & vinter i Budapest

Är det temaresor man ska göra tex bad och spa, kultur (opera, musikaler, muséer, ) eller gourmé (restauranger, vinprovning, caféer) då värmen är mindre viktig kan du med fördel åka mellan oktober – mars.

Oktober kan också vara mycket bra, förra året (06) låg det runt 10-15 grader, likaså kan mars vara relativt varmt. Kallast är det under december och januari runt 0 grader. Då kan du passa på att besöka julmarknaden i Budapest som en är en av europas största med uppträdanden och julmys.

När ska man åka till Budapest?

Det beror lite på vem du är och vad du vill göra men generellt rekommenderas maj-juni eller september-oktober. Då du slipper de allra högsta tempraturerna på 30-35 grader som är typiska för somrarna i Budapest men fortfarande kan njuta av en behaglig väderlek som påminner om en normal svensk sommar kring 25 grader C.

Budapest stadsdelar

Buda

Floden Donau delar Budapest i dess två huvuddelar Buda och Pest. Buda utgör stadens äldsta sida som också är den ”finare” delen där många välbergade och rika bor tex på Rozsadomb (Rosenkullen). Det är också här på Budasidan av staden som slottshöjden och Gellertberget ligger som bjuder på fantastiska vyer ut över Pestsidan. Buda är också den sida där majoriteten av Budapest alla spa & termalbad och även de Turkiska termalbaden ligger.

Budasidan är bra att bo på främst om man vill nyttja termalbaden mycket och/ eller om man vill bo i lugnare delar av staden. Här finns inte lika mycket uteställen och underhållning. Om du vill bo på Buda sidan är det lämpligt att bo i distrikt I – slottshöjden , II – Rozadomb och XI – Ujbuda exempelvis på följande hotell: hotell, hotell, hotell.

Pest

Även om Buda kan sägas utgör stadens finare delar är det Pest som utgör Budapest mest centrala delar av de två. Det är på Pest sidan merparten av allt finns:

De flesta turister bor alltså i Budapest hotell på Pestsidan av staden. Dom intressanta delarna av Buda,  tex slottshöjden och termalbaden varav majoriteten ligger längst med floden, ligger relativt nära och är lättillgängliga från Pest sidan.

Lokaltrafiken mellan Buda och pest är mycket bra och går över Budapest sju broar (främst Frihetsbron, Elisabetbron & Kedjebron) i form av både bussar, trådbussar och spårvagnar som alla går med korta intervaller.

Bor man inte alltför avsides i Budapest tar det oftast inte mer än en ca 20-30 minuter att ta sig till Buda från Pest. Det beror lite på hur långt ifrån lokaltrafiken du bor. En taxi tar dig till Buda på 10 minuter – en kvart om trafiken flyter normalt.

Pest olika distrikt & stadsdelar

De mest centrala delarna av Pestsidan är distrikten XIII – AngyalföldV- Belvaros-Lipotvaros (innerstaden), IX – Ferencváros varav samligt ligger längst med Donaufloden. Något längre bort ifrån Donau men fortfarande mycket centralt ligger distrikten VI – TerézvárosVII – Erzébetváros, VIII – Józefvaros ( fattigt och osäkert p.g.a brott, undvik!).

Distrikt XIII – Angyalföld för shopping & festsugna

Angyalföld betyder änglamark. Detta område passar både par och barnfamiljer men det finns mycket bra uteställen och barer  för festsugna också. För barnfamiljer är det tex nära till Margareta ön, medeltidsrestaurangen nära Nyugati, Szent Istvan Parken och många trevliga äterier (enklare och mycket billigare matserveringar). Här finns även shopping att göra vid WestEnd och marknaden vid Lehelter. Dessutom är det mycket bra kommunikationer (metron, spårvagn, bussar, metro linje 2 ) som snabbt tar dig till stadens olika delar.

Distrikt V – Belvaros-Lipotvaros för kultur, underhållning

Innerstaden utgör Budapest finansiella, politiska och kulturella centrum. Här finns många bra restauranger, fina promenadgator längs Donau, och många butiker och affärer för den shopping intresserade inte minst på Vaci ut, turistgatan (inte de billigaste affärerna dock). För kultur intresserade finns tex uppträdanden på Vigado bakom Vörösmarty torget, sevärdheter som Basilikan, Parlamentet och många fina gamla byggnader.

Distrikt VI – Terézváros för myllrande uteliv och kultur

Terézváros är något av ett dubbelansikte å ena sidan förkippas den med sitt dynamiska uteliv kring Oktogon och List Ferenc Ter med alla uteserveringar, coola barer, lounges, caféer och hippa restauranger. Å andra sidan har du  Andrassy avenyn och alla kulturupplevelser den bjuder på. Längst avenyn hittar du tex Operan och Terrorn hus (historiskt museum/ utställning). Här finns även många restauranger, caféer och uteställen och trevliga gågator.

Distrikt VII – Erzébetváros för Judisk kultur, utomhuspartyn & shopping

Varos betyder stad vilket blir Elisabetstaden. Denna stadsdel präglas i stor utsträckning av dess Judiska arv och historik med b.la den fina stora Synagogan på Dohanygatan, en av de vackraste synagogorna i Europas. Området har även många mysiga gamla gator och byggnader, utmärkt område att utforska. Här hålls även flera av de populära ”olagliga” utomhus festerna, egentligen rivningslokaler inredda med diverse konst och gamla möbler. De har även servering, främst alkohol. I shoppingväg finns  här den nyrenoverade och fina shoppinggatan Kiraly utca, med många olika butiker.

Distrikt I – Slottshöjden för kultur intresserade barnfamiljer & spaentusiaster

Slottshöjden är som sagt den ”finaste” delen av Budapest med dom mest populära turistattraktionerna: Slottet, Mattias kyrkan, Fiskebastionen samt alla fina spabad längst Donau. Det man ska tänka på vad gäller boende i detta distrikt är att om du väljer att bo uppe på slottshöjden så kan det vara lite bökigare att ta sig in till centrala Pest om man inte åker taxi på kvällarna.

Budapest Turistinfo – Fakta & Tips

Basfakta – Budapest & Ungern

Flygtiden är på bekväma avståndet 2.20 minuter (direktflyg till Budapest). Budapest ligger i samma tidszon som Sverige, dvs inga tidsskillnader. Uttagen är också desamma, 220 volt uttag.

Flygtid: ca 2 h 20 min
Avstånd: 1360 km
Tidszon: GMT +1.0
Total yta: 93 tusen km²
Befolkning: 10 miljoner, ca 2 miljoner i Budapest
Huvudstad: Budapest
Stickkontakt: Svensk
Elektricitet: 220 V / 50 Hz

Ungersk valuta – Forint

Den Ungerska valutan kallas Forint, förkortas Ft, eller HUF på engelska.

  • 10 svenska Kronor = ca 360 ungerska Forint
  • 25 svenska Kronor = ca 900 ungerska Forint
  • 50 svenska Kronor = ca 1800 ungerska Forint
  • 100 svenska Kronor = ca 3600 ungerska Forint

Enklast och billigast är att växla till sig Forinter på flygplatsen och sen ta ut pengar direkt ur bankomater nere i Budapest. Tänk dock på att din bank tar ut en rätt saftig avgift på varje uttag så planera valuta uttagen därefter! Forinten har legat ganska stabilt under de senaste åren men för aktuella kurser se forex.

Boka billiga flygbiljetter & hotell i Budapest

Idag bör du inte betala mer än ca 3000 Sek för en flygbiljett till Budapest. Är du flexibel med din reseperiod eller bokar i god tid i förväg bör du även kunna hitta betydligt billigare resor till Budapest. Bästa sättet att hitta billiga resor är att vara ute i god tid och tajma in flygresorna (tex i januari) och jämföra några resesajter online. Våra favoriter bland flygbolag med flyg till Budapest är:

  • Norwegian
  • SAS

För bra priser på budapestresor rekommenderas att boka både Budapest flyg och hotell på något av alla online resebyråer. Vi rekommenderar att boka antingen via norvegian.se eller via vår partner Booking.com.

Ta sig runt – Kommunala transporter i Budapest

Kollektivtrafiken i Budapest är riktigt bra när man ska ta sig runt, tex mellan Budapest sevärdheter. Tunnelbanan (BKV) och spårvagnarna är särskilt behändiga att nyttja för att ta sig runt. Deras vanliga ”busskort” system är mycket flexibelt och man kan i princip bestämma själv hur många dagars kort man vill ha. Busskorten köper du på närmaste t-banestation. Titta efter kön vid nedgången till t-banan.

Det finns även Budapest två & tredagars turistkort som är dyrare men som ger rabatter på många ställen, tex muséer och vissa sevärdheter som tar inträde. Här är prislistan direkt från källan BKV: Du kan välja mellan:

24-tim kort,
72-tim kort ,
Sju-dagarskort,

Det finns även familjebiljetter för 48 timmar. Studenter som har studentkort får också rabatter på vissa biljetter. Barn under 6 år och pensionärer (över 65 med legitimation) åker gratis. Du kan även köpa Budapest kortet för 48 tim eller 72 tim,

OBS, kontroller sker relativt frekvent! Kontrollanten ska ha en armbindel med BKV på. Boten på plats kostar några hundralappar så det vill du undvika.

Prisnivåer & shopping i Budapest

Prisnivåerna i Budapest är fortfarande relativt billiga jämfört med Sverige på flera områden. Det som är prisvärt för turister i Budapest att shoppa är framförallt:

  • Mat och restaurang besök.
  • Vin, sprit & öl.
  • Böcker
  • Smink och hudprodukter
  • Spabehandlingar & massage
  • Antikvariat
  • Taxiresor

Kläder och skor är nästan i samma prisnivå som i Sverige däremot dyker det upp allt fler inhemska Ungerska designkläder, assesoarer och designprylar som blivit uppmärksammade på sistone.

Vaccinering

Inga särskilda vaccinationer förutom det allmänna grundskyddet behövs vid resor till Budapest.

Viktiga telefon nummer & adresser

Med det europeiska sjukförsäkringskortet (European Health Insurance Card) som du får via försäkringskassan här i Sverige får du rätt till medicinskt vård vid allmänna sjukhus & läkarmottagningar i Ungern.

Ambulans nås på telefonnummer 112 eller 104. Jourhavande apotekTeréz patika (Distrikt VI), Teréz körut 41, precis bredvid Oktogon. Tel: 00 36 1 (från din mobil) sen själva telnr 311 44 39.

Båttur på Donau floden

Floden Donau (Duna på Ungerska) är Europas näst största flod och sträcker sig från Tysklands södra delar ändå ner till Svarta havet.

Donau floden delar Budapest i sina två delar Buda och Pest och utgör en central del i de vackra vyerna ut över Budapest.

Budapest sightseeing via Donaufloden

En båttur på Donau är också ett utmärkt sätt att se staden. Från Budapest kajer kan man åka på båtturer längs Donaufloden både under dagen och kvällar då stadens centrala delar formligen badar i strålkastarljus och är ganska spektakulärt att beskåda.

Det finns flera arrangörer av båtturer: Mahart Passnave och Legenda. Dessa erbjuder flera olika typer av båtturer och utflykter men vanligast är förmodligen en 1 timmes båttur under dagtid längst de största sevärdheterna (tex Parlamentet, slottet, Gellert statyn, broarna, Fiskebastionen, Margaretaön, ). Båtutflykten kostar 2900 ft ca 120 Sek.

Båtarna går från april till oktober, nästan varje timme under dagtid från Vigadó ter (Budapest centrum inte långt ifrån Vaci gågatan & café Gerbaude) vid Donaus kaj (pir) 5 och 5/A. Du köper biljetterna i det lilla gula huset längs kajen.

Utnyttja Budapestkortet

Om du bara är i Budapest över en weekend eller ett par dagar kan det vara en bra idé att köpa Budapest kortet. Kortet är ett officiellt kort som ger dig många fördelar och rabatter särskilt om ni åker med barn. Det är också prisvärt om ni vet att ni kommer besöka många sevärdheter och muséer där man får bättre biljett och inträdespriser.

 

Några fördelar med Budapestkortet är:

  • åka fritt med kommunaltrafik, tunnelbana, spårvagn, buss tex,
  • 10-50 % iga rabatter på mängder av ställen som muséer, restauranger, bad tex Gellert, eller ta en båttur på Donau
  • gratis stadsvandring i Buda och Pest,
  • gratis försäkring

Kortet gäller en vuxen och ett barn upp till 14 år. Är ni en stor familj kan man köpa flera kort. Priset för 72 timmarskortet 2011 är 8200 forinter ca 320 Sek. Man kan köpa kortet tunnelbanestationer och turiskontoren tex på:

Deák Ferenc tér, 1052 Budapest, Sütő u. 2.

Web: http://www.budapest-card.com