Gellert badet- En oas för badälskare

by Thomas

in Aktiviteter i Budapest,Budapest för barnfamiljer,Budapest spa & termalbad

En bit ungersk badkulturGellertbadet har genom åren blivit nästintill en symbol för den ungernska spa och badkulturen. Källorna som fyller Gellertbadets bassänger med termalvatten användes enligt gamla skrifter redan under 1500 talet.

Själva byggnaden som till större delen utgörs av Hotell Gellert (som spa & badanläggningen är samlokaliserad med) är en imponerande gammal byggnad från början av 1900 talet. Hela hotellet och badanläggningen är en upplevelse i sig  (nyligen renoverad under 2009/10) byggd i Jugenstil.

Den ungerska badkulturens främsta symbol

Förutom ett sevärt och skönt bad bör Gellert badet besökas om man är intresserad av den ungerska badkulturen för Gellert är verkligen en folklig företéelse. Trots att det är relativt dyrt (den dyraste badanläggningen i Budapest, ca 160 Sek för en dag) är det många ungrare som regelbundet går på Gellert, både för avslappning och för termalvattnets hälsobringande effekter på ledgångsbesvär och muskelsmärtor. Om inte annat är själva bygganden och arkitekturen värd att se, särskilt om du hittar in till männens termalanläggning.

Spabehandlingar på Gellertbadet

Gellertbadet har ganska många olika spabehandlingar  men det måste beställas på plats och frågan är om yngre generationer kommer ha någon större behållning av dessa då förmodligen inte är samma ombonade miljöer med musik och doftsljus som erbjuds vid denna offentliga badanläggning. Massagen utförs dock ofta av rejäla mogna damer förmodligen med starka nypor vilket borde vara effektivt. Några av tjänsterna som erbjuds är tex:

  • lerbad
  • medicinsk massage
  • aroma massage
  • fotmassage
  • undervattens jet-massage
  • manikyr & pedikyr

Badanläggningen

Gellertbadet är en stor anläggning. Den har dels ett antal bassänger (både kalla och varma) inomhus, dels en stor fin utomhuspark med träd,  buskar och vegetation. Utmärkt för barnfamiljer som inte vill åka långt.

Den stora swimingpoolen i mitten av parken har även en vågmaskin. Den går ca 4 gånger/ timme till barnens stora lycka. Det finns även flera mindre barnpooler vid sidan av den stora polen. Det finns även en servering med enklare maträtter och alkoholhaltiga drucker.

Inomhus finns det också flera pooler en vanlig kall som är den stora med lejongap som hela tiden fyller på polen och en mindre varm pol. I slutet av den stora kallvattensbassängen finns en liten oansenlig dörr på högra sidan. Den leder till männens avdelning som är en pampig sal med en 36 och 38 gradig pool.

Här finns även en ångbastu som sållar agnarna från vetet. Bli inte besviken om du inte klarar dig särskilt länge här inne. Den är het!

Praktiska detaljer

Biljetterna för en heldag med kabin (som en badtant låser och låser upp åt dig) kostar ca 4000 Ft, ca 160 sek. På torsdagar är det ”happy hour” och då kostar det endast 1950 Ft vilket är klart mer prisvärt. Om du har Budapestkortet har du även 10% rabatt. Enklast tar du dig hit med spårvagn 47, 49 & 18 som stannar utanför hotellet. Du går in på hotellets högra sida vänd mot hotellet.

Kelenhegyi út 4.

Previous post:

Next post: