Ungersk mat & dryck

Det ungerska köket är mustigt och smakrikt. Det bjuder på smakupplevelser som spänner över eldiga grytor, mustiga korvsoppor, kryddiga kötträtter till fruktsoppor, pankaksdesserter, bakelser och exotiska efterrätter. Missa inte kastanjepyré (gestenyepuré) indränkt i rom med en liten klick grädde till. Utsökt!

ungersk-mat-fyllda-kalkonbrost-potatiskroketterDen ungerska kokonsten består av betydligt mer än gulaschsoppan, paprikan och salamin. Prova den kalla kryddiga körsbärssoppan, eller den krämiga champinjonsoppan som förrätt och fortsätt med en paprikakyckling med klimp eller den starka kalvpaprikás.

En annan favorit är szigenarnoisette med knaperstekt svål, lite pommes och en syrlig gurksallad till.


Om du vill ha det snabbt och enkelt letar du upp närmsta marknad och beställer en enkel vitlökslangos med gräddfil och riven ost på! Dennna simpla friterade bröddeg är oslagbar! Eller gå in på din lokala ”kyckling-fångare” (ungersk snabbmantskedja) och ät en friterad kycklingmacka med den syrligt friska inlagda gurkan och lite fransk sallad till.

En resa till Budapest är inte fullständig om du inte provat någon av de traditionella ungerska maträtterna. Nedan listar vi några favoriter från det ungerska köket.

Ungerska maträtter

Borjúspaprikás

BorjuspaprikasKan översättas till Kalvpaprikás. Paprikás görs på magert kött som kalv, kyckling och kanin. Det karaktäristiska med ”paprikás” rätterna är att de alla använder kombinationen fett, lök och paprika som ger en särskild mustig smak. För att balansera detta har man syrlig grädde (creme fraiche) till, både vid tillagning och till gerneringen. Till denna rätt används ofta lite starkare paprikakrydda. Garneringen är oftast klimp. Lite kovászos gurka (inlagd syrlig gurka) till gör inte saken sämre.

Pörkölt

Liksom ”paprikás” finns det flera varianter av pörkölt. Pörkölt görs av höns, fläsk, oxött, lamm eller vilt. Den har samma grund som paprikás dvs fett, lök och paprika, men det är detaljerna som är avgörande. Pörkölt har oftast tärnat kött och har mer och lite mustigare och fetare sås. Den innehåller också mer av paprika och lök än paprikásrätterna. Serveras ofta med pastagryn eller klimp och inlagda grönsaker eller en grönsallad.

Paprikáscsirkekyckling-porkolt-ungersk-mat

Kan översättas till Kycklingpaprikás, en del säger paprikakyckling. Enligt receptet nästan samma rätt som ovan med relativt små skillnader i kryddning och tillagning men i realiteten två helt olika rätter. Förutom köttet skiljer rätterna sig åt vad gäller mängd fett som naturligtvis kalvpaprikásen har mer av och gör den mastigare. Till kycklingpaprikás har man också söt paprika som inte är så stark och mer syrlig grädde i vilket gör den lite krämigare. Oftast har man klimp till som garnering och en grön sallad.

Rántott csirke

Panerad kyckling är en av de vanligaste och populäraste ungerska rätterna. Den är lika god som enkel att göra. Paneringen i sig är väldigt basal, ströbröd, vetemjöl, ägg, matolja och lite salt men ger ett fantastiskt slutresultat. Den knapriga sälta paneringen ger kycklingen en mycket speciell karaktär. På resturang får man oftast två kycklingbröst med persiljepotatis och ångkokta ärtor till. En tomatsallad med lite hackad lök på är ypperligt till!