Sevärdheter

Budapest sevärdheter lämnar ingen oberörd. Det är en av Europas mest välbevarade städer efter andra världskriget och har många gamla sevärdheter att upptäcka. Budapest ligger mitt i centraleuropa där många kulturer har möts och för Europa avgörande sammandrabbningar och historiska skeenden ägt rum.

Budapest historiska sevärdheter är aldrig långt borta när man går omkring i Budapest. Trots alla nya shoppingcentra, hotell och kvarter som byggs överaskar alltid något vackert gammalt hus, staty eller gammal kyrka


runt hörnet. Här finns vackra gamla byggnader, monument, parker, medeltida kyrkor och broar som ger Budapest dess ”klassiska” atmosfär.

Förutom de klassiska sevärdheterna finns även de populära Ungerska termalbaden att uppleva, anrika gamla byggnader och sevärdheter i sig. Lägg till alla caféer, uteserveringar, barer, ”äterier” (den ordagranna översättning avser enklare restauranger/ krogar) och restauranger så förstår du varför många tycker att det påminner om Paris.

Utmaningen är att prioritera bland Budapest mest intressanta sevärdheter. På denna sida ger vi en kort introduktion över Budapest viktigaste sevärdheter. Vi har delat in dem i:

  • Budapest klassiska sevärdheter
  • Budapest kyrkor
  • Parker, torg & marknader i Budapest

Budapest klassiska sevärdheter

Om du besöker Budapest endast för en kortare period tex en Budapest weekend vilket är populärt, vill man förmodligen även hinna med andra spännande aktiviteter och upplevelser. Därför har vi sammanställt en handfull av de ”viktigaste” och mest populära sevärdheterna i Budapest som ligger relativt nära och som du kan hinna med även vid en kortare vistelse i Budapest.

Även dom klassiska sevärdheterna i Budapest är relativt många och ligger lite utspritt över staden. Men en handfull  ligger faktist centralt på Pest sidan och inom gångavstånd. Dessa lättillgängliga sevärdheter är:

Vid Slottshöjden på Budasidan ligger tre av Budapest mest populära sevärdheter också samlade inom bekvämt gångavstånd. Här ligger nämligen förutom slottet även den mäktiga Mattias kyrkan och Fiskebastiljonen. Dessutom  har slottshöjden några charmiga gamla kvarter man kan utforska.

Förutom ovan nämnda sevärdheter har vi även Budapest största monument: Hjältarnas Torg som måste nämnas som ligger lite vid utkanten av stadens norra del vid folkparken (Népliget) , nära Széchenyi badet, djurparken och restaurang Gundel för den som är intresserad av Ungersk gourme mat.

Budapest kyrkor

Majoriteten av Ungrarna tillhör den Romersk Katolska kyrkan men det finns relativt många Kalvinister, en del  Lutheraner och Judar. Det finns således även ganska många fina gamla kyrkor i Budapest, främst Romersk Katolska varav många är överdådligt utsmyckade med konstverk i alla dess former. Förutom de ovan nämda kyrkorna: Mattias kyrkan & Basilikan är det värt att besöka t.ex.:

  • Stora synagogan på Dohany gatan,
  • Sankt Elisabethkyrkan,
  • Ferenciek tére Romersk Katolska kyrka

Budapest parker, natur & omgivningar

Budapest har inte bara  historiska monument, vackra kyrkor och broar att uppleva. Till sevärdheterna i Budapest hör även dess natursköna läge.  Några av Budapest naturliga sevärdheter utgörs av floden Donau, historiska grottsystem under Gellert berget och gröna parker & omgivningar. Särskilt under vår och sommar utgör dessa populära destinationer och utomhus aktiviteter som passar både par och barnfamiljer. Några av Budapest mest intressanta naturliga sevärdheter utgör:

Fler sevärdheter i Budapest

Ovan har vi gått igenom Budapest främsta sevärdheter men de utgör som sagt bara ett urval av allt intressant och spännande som Budapest har att erbjuda. Budapest historia är omfattande! För dem som besöker Budapest över en längre tid och har möjlighet att utforska mer av staden och kanske dess närområden finns natuligtvis mycket mer att uppleva. Några av dessa sevärdheter är tex

  • Konstnärspalatset.
  • St Endre.
  • Aquincum.
  • Vaydahunyad slottet.

Är ni en grupp, företag eller bara ett kompisgäng som vill utnyttja er tid effektivt kanske en svensktalande guide kan vara ett alternativ?