Budapest väder

Just väderleken i Budapest är en stor fördel jämfört med många andra storstäder som tex London, Amsterdam eller Paris då Budapest har både varmare och mer långvarig sommar, fler soltimmar och mindre regn.

Med alla utomhusbad runt staden kan man få en riktig solsemester i Budapest under sommaren. Ungern har ett s.k tempererat klimat vilket innebär att tempraturvariationen inte är så stor. Det blir tex inte särskilt kallt på vintrarna.

Budapest väder gör den gamla historiska staden till ett utmärkt resmål för en storstadssemester eller en cityweekend särskilt under vår och höst då staden har en behaglig tempratur kring 20 grader C.

 

Vår & sommar i Budapest

Vill man ha värme och vara mycket utomhus, strövar runt i staden, titta på sevärdheter, sitta på uteserveringar, åka en tur på Donau, kanske lite bad, då kan man åka till Budapest mellan maj – september. Ungern har relativt många soltimmar bland de europeiska länderna, 2000 soltimmar om året.

Budapest varmaste månader är juli och augusti då det inte är ovanligt med 30-35 grader. Det är också då det är mest turister i landet med mängder av festivaler, utomhusfester, uppträdanden och spelningar som tex Sziget (som tex Roskildefestivalen).

Under sommaren kan man med fördel besöka utomhusbaden, promenera och titta på alla sevärdheter, besöka Margaretaön och delta i det sjudande utelivet eller bara iakta från någon av de många utomhus serveringarna.

Höst & vinter i Budapest

Är det temaresor man ska göra tex bad och spa, kultur (opera, musikaler, muséer, ) eller gourmé (restauranger, vinprovning, caféer) då värmen är mindre viktig kan du med fördel åka mellan oktober – mars.

Oktober kan också vara mycket bra, förra året (06) låg det runt 10-15 grader, likaså kan mars vara relativt varmt. Kallast är det under december och januari runt 0 grader. Då kan du passa på att besöka julmarknaden i Budapest som en är en av europas största med uppträdanden och julmys.

När ska man åka till Budapest?

Det beror lite på vem du är och vad du vill göra men generellt rekommenderas maj-juni eller september-oktober. Då du slipper de allra högsta tempraturerna på 30-35 grader som är typiska för somrarna i Budapest men fortfarande kan njuta av en behaglig väderlek som påminner om en normal svensk sommar kring 25 grader C.