Fakta & turistinfo

Några praktiska turist fakta och resetips inför din resa till Budapest:

Basfakta – Budapest & Ungern

Flygtiden är på bekväma avståndet 2.20 minuter (direktflyg till Budapest). Budapest ligger i samma tidszon som Sverige, dvs inga tidsskillnader. Uttagen är också desamma, 220 volt uttag.

Flygtid: ca 2 h 20 min
Avstånd: 1360 km
Tidszon: GMT +1.0
Total yta: 93 tusen km²
Befolkning: 10 miljoner, ca 2 miljoner i Budapest
Huvudstad: Budapest
Stickkontakt: Svensk
Elektricitet: 220 V / 50 Hz

Ungersk valuta – Forint

Den Ungerska valutan kallas Forint, förkortas Ft, eller HUF på engelska.

 • 10 svenska Kronor = 259,07 ungerska Forint
 • 25 svenska Kronor = 647,67 ungerska Forint
 • 50 svenska Kronor = 1295,34 ungerska Forint
 • 100 svenska Kronor = 2590,67 ungerska Forint

Enklast och billigast är att växla till sig Forinter på flygplatsen och sen ta ut pengar direkt ur bankomater nere i Budapest. Tänk dock på att din bank tar ut en rätt saftig avgift på varje uttag så planera valuta uttagen därefter! Forinten har legat ganska stabilt under de senaste åren men för aktuella kurser se forex.

Boka billiga flygbiljetter & hotell i Budapest


Idag bör du inte betala mer än max 2000 Sek för en flygbiljett till Budapest. Är du flexibel med din reseperiod eller bokar i god tid i förväg bör du även kunna hitta betydligt billigare resor till Budapest. Bästa sättet att hitta billiga resor är att vara ute i god tid och tajma in flygreorna (tex i januari) och jämföra några resesajter online. Våra favoriter bland flygbolag med flyg till Budapest är:

 • Norwegian.se
 • Wizzair
 • Ryanair
 • SAS

För bra priser på budapestresor rekommenderas att boka både Budapest flyg och hotell på något av alla online resebyråer. Budapestguiden.nu har sammanställ ett urval favoriter som vi använder för att boka våra flygresor till Budapest.

Ta sig runt – Kommunala transporter i Budapest

Kollektivtrafiken i Budapest är riktigt bra när man ska ta sig runt, tex mellan Budapest sevärdheter. Tunnelbanan (BKV) och spårvagnarna är särskilt behändiga att nyttja för att ta sig runt. Deras vanliga ”busskort” system är mycket flexibelt och man kan i princip bestämma själv hur många dagars kort man vill ha. Busskorten köper du på närmaste t-banestation. Titta efter kön vid nedgången till t-banan.

Det finns även Budapest två & tredagars turistkort som är dyrare men som ger rabbatter på många ställen, tex muséer och vissa sevärdheter som tar inträde. Här är prislistan direkt från källan BKV:

24-tim kort, 1 550 Ft, ca 60 Sek.
72-tim kort ,  3 850 Ft, ca 150 Sek.
Sju-dagarskort, 4 600 Ft, ca 180 Sek

Det finns även familje biljetter för 48 timmar för 2200 Ft, ca 90 Sek. Studenter som har studentkort får också rabbatter på vissa biljetter. Barn under 6 år och pensionärer (över 65 med legitimation) åker gratis.

Budapest kortet för 48 tim kostar 6 300 Ft, ca 250 Sek
Budapest kortet för 72 tim, kostar 7 500 Ft, ca 300 Sek

OBS, kontroller sker relativt frekvent! Kontrollanten ska ha en armbindel med BKV på. Boten på plats kostar 6000 Ft, 240 Sek.

Guidade turer med svensk guide

Om ni är ett företag eller en grupp som besöker Budapest för någon dag och vill vara säkra på att få ut så mycket som möjligt av er vistelse är ett alternativ att ta hjälp av svensktalande guider. Budapestguiden.nu har ett nätverk av guider både svensktalande och engelsktalande som vi kan hjälpa till att boka vid behov. Kontakta oss för mer information.

Prisnivåer & shopping i Budapest

Prisnivåerna i Budapest är fortfarande relativt billiga jämfört med Sverige på flera områden. Det som är prisvärt för turister i Budapest att shoppa är framförallt:

 • Mat och restaurang besök.
 • Vin, sprit & öl.
 • Böcker
 • Smink och hudprodukter
 • Spabehandlingar & massage
 • Antikvariat
 • Taxiresor

Kläder och skor är nästan i samma prisnivå som i Sverige däremot dyker det upp allt fler inhemska Ungerska designkläder, assesoarer och designprylar som blivit uppmärksammade på sistone.

Vaccinering

Inga särskilda vaccinationer förutom det allmänna grundskyddet behövs vid resor till Budapest.

Viktiga telefon nummer & adresser

Med det europeiska sjukförsäkringskortet (European Health Insurance Card) som du får via försäkringskassan här i Sverige får du rätt till medicinskt vård vid allmänna sjukhus & läkarmottagningar i Ungern.

Ambulans nås på telefonnummer 112 eller 104. Jourhavande apotek: Teréz patika (Distrikt VI), Teréz körut 41, precis bredvid Oktogon. Tel: 00 36 1 (från din mobil) sen själva telnr 311 44 39.