Szentendre – Charmig konstnärsby

by Thomas

in Aktiviteter i Budapest,Kulturaktiviteter i Budapest

Szentendre-torg

Szentendre är en liten charmig by och ett utmärkt utflyktsmål i utkanten av budapest på ca 40 minuters avstånd med kommunal transportmedel: Hév.

I den pitoreska lilla byn som ligger nära både tågstationen och naturskönt längst med Donaufloden finns massor av gulliga små hus, hanterksaffärer och konstnärsateljéer, porslins (Herendi) och smyckesaffärer, dvs bra shopping om du gillar lite udda/ ovanliga konstnärs och designprylar. Här finns lokala väskdesigners, inredningsaffärer, smyckesdesigners m.m.

Ta sig till Szentendre

Szentendre-festivalGår riktigt smidigt. Åk till den centrala tunnelbanestationen xxx som binder ihop linjerna 1,2 och 3 samt Hév linjen. Följ skyltarna mot ”Hév”, på vägen dit köper du biljetter i biljettluckan. Be om en biljett till Szentendre, uttalas: sent en dre.

Szentendre är slutstationen så det borde inte vara några problem :-), det tar ca 40 minuter dit. Därefter gå nedför trappan som går under vägen vid tågstationen. På andra sidan går ni rakt fram längst gatan så är ni i Szentendre efter 3-4 minuters promenad.

Att göra i Szentendre

Självklart finns det många restauranger, kaféer, glassbarer med olika ungerska lokalproducerade specialiteter och även några lokla bryggerier som producerar både öl och vin. Vi köpte med oss en liter lokalproducerad öl för 25 kr senast vi var där i augusti 2013, fynd!!

Stekt-ugersk-korv

Längs huvudgatan hade man ställt ut soffor, stolar och möbler som man kunde slå sig ned vid. Perfekt när man köpt någon gott lokalproducerat glas vin eller öl. Det fanns också serveringar med grill som lagade till dom feta, kryddiga vitlökskorvarna och kyckligfileerna med grillade grönsaker till medan du beställde. Gott var det också!

Ofta är det någon festival, uppvisningar tex arméns olika orkestrar tävlar inför jury och bedöms. Marcherar in på plan, spelar, marcherar ut. Eller vinfestival som när vi var där.

Jordgubbsvin-ungernUnder vinfestivalen hade man slagit upp små bodar, ett för varje vindistrikt, längs Donaufloden och man kunde köpa mängder av olika lokala specialiteter som tex jordgubbsvin, äppelvin, björnbärsvin etc / deciliter, dom flesta viner låg mellan 300 – 600 ft / dl dvs 9-18 kr / deciliter. Mycket provning blir det ;-). Det fanns dock även Palinka tillverkare och lite lokala ölproducenter så det var riktigt intressant och gott.

Mot kvällen när vi drog oss hemmåt spelades det musik på lite olika håll och det var lite woodstock känsla över hela byn. En mycket charmig by med mycket trevliga intryck och gott att bjuda på. Så har ni inga planer inför er kommande Budapestresa är det väl värt att kolla upp om det är några roliga aktiviteter på gång i Szentendre! Det kan bli ett minne för livet!

Szentendre-gagata

Previous post:

Next post: