Stora Saluhallen

by Thomas

in Budapest sevärdheter,Budapest shopping

Stora saluhallen i Budapest Saluhallen är ritad av arkitekten Samu Petz och uppfördes 1897. Den har varit stäng under en lång tid men öppnade åter 1994 och blev snabbt den mest populära marknaden både bland lokalbefolkningen och turister. Nagy vásárcsarnok som den heter på Ungerska är som en godisaffär för både vuxna och barn. Här hittar du frukt, grönsaker, delikatesser och god Ungersk mat i en kakafoni av färger och dofter.

Du kan dessutom shoppa allt ifrån Ungerskt hantverk & broderier till coola t-shirts med kommunist och Budapest motiv. Det finns även en del kläder, skor, assesoarer och det vanliga turistkramset för barnen.

Hit kommer du dock främst för att köpa Ungerska delikatesser och gourmé mat t.ex.:

  • salami, (Csabai eller Pick är goda),
  • ostar,
  • kryddor (stark = erös paprika eller söt= csemege paprika),
  • vitlökskräm, Tokaijerviner,
  • gåslever och
  • massor av andra gourme charkuterier.

Budapest saluhall är i sig en sevärdhet. Det är en jättelik stålkonstruktion i tvåvåningsplan (samt källarvåning) men lyckas ändå behålla den charmiga intima marknadskänslan, mycket p.g.a av folkmyllret. Den är en publimagnet så var beredd på att trängas.

På markplan finns alla försäljningsstånd med de Ungerska delikatesserna. På våningsplanet finns alla små äterier, matstånd och en numer lite väl turistig ”restaurang” / servering, bra för barnfamiljen. Annars är det riktigt mysigt att sätta sig på en pall längst med gången utanför någon av de små hemlagade äterierna. I källarplanet på saluhallen finns även en vanlig mataffär. Även toaletterna finns i källarplanet.

Previous post:

Next post: