Spa & termalbad

Budapest har flest termalbad och spa bland världens alla huvudstäder vilket gör den till ett utmärkt val för en spa weekend utomlands. Spa staden Budapest har förutom alla offentliga termalbad anläggningar (tex Szécheny och Gellért) och dess exotiska Turkiska termalbad från medeltiden även ett 50 tal spa hotell


som erbjuder ett stort urval av spapaket och spabehandlingar med olika inriktningar.

Den Ungerska badtraditionen vilar på anor från 2000 år tillbaka då först Kelterna sen Romarna erövrade det landskap som då kallades Nedre Pannonia. Överflödet av de heta källorna med hälsobringande mineralrikt termalvatten tillvarattogs av Romarna som  byggde de första termalbaden i det som blev huvudstaden i Pannonia: Aquincum (ungefär ”rikt på vatten”), nuvarande Budapest.

Romarna och senare Turkarna etablerade en spa och badtradition som lever kvar i Budapestbornas vardag än idag. Idag syns dock influenserna endast från den turkiska kulturen och arkitekturen (från belägringarna under medeltiden) i form av Budapest fyra turkiska bad:

 • Király,
 • Rác,
 • Császár och
 • Rudas.

Spa staden Budapest

Spa & weekendresor till Budapest har aldrig varit så populära som idag. Redan på 30-talet mottog Budapest utmärkelsen ”City of Spas” och sedan dess har spatrenden bara ökat och vidareutvecklats till en hel upplevelse och hälso ”industri” och livsstil som drar till sig besökare från hela världen varje år.

Atmosfären, traditionen och kulturen kring den Ungerska termal bad och spa verksamheten gör den till en unik upplevelse man lätt fastnar för. Nedan presenteras ett urval av de bästa och mest populära termalbad inrättningarna och spa anläggningarna i Budapest.

Budapest offentliga termal & spa bad

Budapest stora utbud på termalbad och spainrättningar med hälsobringande mineralrikt termalvatten från de många (ca 130) underjordiska termalkällorna gör staden till ett av Europas mest populära spa destinationer. Thermalbaden tar emot alla typer av besökare oavsett om det är för en stunds skön avkoppling eller medicinsk behandling (kräver dock remiss om man vill få någon form av fysioteraputisk behandling) . Många besöker termalbaden för ”själv” behandling av led och reumatiska besvär. Mineralerna i termalvattnet ska tydligen ha medicinskt bevisat positiva effekter på en rad åkommar, främst ovan nämnda men även magbesvär tex. De flesta termal baden har ett flertal termalbasänger med:

 • olika temperatur och mineralsammansättning,
 • ångbastu och
 • massagesalar.

Bad anläggningarna är också utrustade för olika typer av både medicinska behandlingar (tex hydromassage badkar, tryck kamare) och grundläggande spa behandlingar, oftast olika former av massage, manikyr & pedikyr. Spabehandlingarna går inte att boka i förväg utan görs på plats samtidigt som du köper entrebiljetten till badet.

Priserna på de dyraste termal baden ligger på ca 2500 Forinter, ca 100 Sek för ca 2-3  timmar (spabehandlingar tillkommer) och går man tidigare får man tillbaka pengar för kvarvarande tid. Man kan köpa biljetter för en halv eller heldag också.

Enklast är förmodligen att köpa biljett med skåp eller kabin för att förvara dina saker i. Kabinen har oftast en ansvarig som låser upp åt dig. Dessa förväntade sig, i alla fall förr i tiden,  lite dricks ca 200 forinter (8 kr). Men det är ingen som säger något, det är upp till dig. Till de mest välkända och berömda  Budapest termalbad hör:

 • Széchenyi,
 • Gellért,
 • Rudas,
 • Kiraly

En aspekt man bör tänka på innan du besöker de offentliga baden i Budapest är eller bestämmer dig för någon spa aktivitet där är att de anställda inte alltid har samma positiva attityd och glada bemötande som man kanske får här hemma vid sturebadet. Dessa gamla anrika badinrättningar bär på fler arv än de arkitektoniska. Vår erfarenhet av dessa offentliga termalbad är dock överlag mycket positiv. Atmosfären, skönheten, upplevelsen och den billiga pengen överväger helt klart om man inte är ett spaproffs med riktigt höga förväntningar.

Lyxiga spa hotell i Budapest

Utbudet på hotell i Budapest är stor. Inte minst finns det många spa hotell i Budapest, som har hälsa, wellness och rehabilitering som fokus. Förutom termalbad anläggningarna som de flesta har erbjuds olika hälso, spa & även skönhetsbehandlingar i olika former. Danubius och flera andra spahotell belägna på Margareta ön och längst med Donau erbjuder även ofta olika sport och utomhus aktiviteter.

Alla Budapest spahotell är inte 5 stjärniga dyra lyxhotell men de flesta som erbjuder högkvalitativa spa anläggningar och spabehandlingar och dessutom är väl utrustade med termalbad pooler, jacuzzi och ångbastu är oftast 4 stjärniga och 5 stjärniga lyx spa hotell.