Nöjen & uteliv

Budapest  nattliv är högoktanigt! Utbudet på stilar och typer av uteställen är ljusår framför Stockholm och riktigt imponerande. Det är dessutom oftast gjort med klass. I Budapest hittar du alltifrån balla rockklubbskällare (Old Mans Pub, Morrisons) med elegant innefolk, bra musik och god mat till elektroklubbar i gigantiska industrilokaler som pumpar ut elektroniska signaler till dina försvarslösa synapser.


Duger inte det kan du tajma in ett s.k Sparty som hålls i någon av de gamla turkiska spa och badanläggningarna med hög musik och lasershower på väggarna. Ja, det serveras alkohol! Här hittar du även olika kulturcentra där man blandar utställningar, underground live shower och spelningar, med performances samtidigt som det serveras både mat och alkohol.

Det finns även gott om nattklubbar (även striptease för den äventyrlige, se dock upp för de svartlistade nattklubbarna).

Budapest uteliv håller hög internationell klass. Det är oftast få eller inga köer och vakter, gratis inträde, livemusik, blandade åldrar, billig öl och sprit, billig taxi (välj bara rätt bolag!), en allmänt trevlig stämmning och lätt att få kontakt med andra.

Eftersom kultur och utelivet är mycket dynamiskt och omväxlande kan man hålla ett öga på 10-dagarskalendern på Budapest Sun. Nnedan presenterar vi våra favoriter bland uteställen i Budapest.

A 38 – Stenfraktaren från Ukraina

A38-Klubb-i-BudapestA38 är ett stort stenfraktarfartyg som restaurerades 2003 och som sedan dess blivit ett nav i Budapest kulturscen. Enligt många en av europas coolaste klubbar. Sen starten 2003 har man haft flera tusen spelningar, uppträdanden, filmfestivaler och andra kulturaktiviteter med internationella artister som tex Wayne Hussey (Mission, Sisters of Mercy), Maceo Parker, Courtney Pine, Amon Tobin, Vienna Art Orcestra, DJ Krush, Einstürzende Neubauten, Laibach, John Cale, Tomasz Stanko, Plastic People of The Universe, Boris Kovac m.fl.

Adress: Åk till slutet av Petöfibron med linje 4 eller 6, man ser båten därifrån, A38 ligger förtöjt på Budapsidan.

AKKU

Akku är ett kulturellt koncept, en smältdegel för olika konstnärsgrupperingar inom teater, performance, litteratur, musik etc som uppträder i olika konstellationer periodvis, främst under olika festivaler.

Om ni har turen att vara i Budapest när Akku har något program så missa inte det!! Lite flower powerkänsla över det hela. Naturligtvis serveras det allehanda alkoholhaltiga drycker.

Oavsett om AKKU har program eller inte så är lokalerna öppna med servering mellan 10-02.

Adress: Kazinczy u 21 (distrikt VII). Gå av vid metrostationen ”Deak tér” och gå mot och förbi den judiska synagogan på andra sidan stora vägen.

Fat mo´s music club

FatMosFat mo´s är en skön ”music club” som dom kallar sig själva. Typ bar/ resturang med mycket atmosfär. Konceptet är amerika under 50 talet med liveband (jazz, blues) varje kväll.

Det kan dock bli ganska trångt framåt kvällen då det är populärt och fylls på. Populärt även bland turister. Fat Mo´s ligger centralt i Budapest men lite undangömt på:

Adress: Nyári Pál u. 11 (V distrikt). Ta metron till ”Kalvin tér” och gå upp mot bron på högersidan av vägen. Stället ligger på en parallellgata till huvudgatan innan bron.

Jazzgarden

Jazzgarden är en mycket stämningsfull och sofistikerad music club. Hit går en lite mer mogen publik och lyssnar till den Ungerska jazzeliten. Lokalen är en exotiskt inredd källare med mycket växter och en liten scen omgivet av en massa småbord. Menyn är något begränsad (oprövad), dom flesta verkar hålla sig till dryckerna, vi var dock där ganska sent. Inget inträde när vi var där.

Adress: Veres Pálné u. 44/a (V distrikt). Ligger nära Fat Mo´s. Gå av vid Kalvin tér och gå på höger sida av vägen upp mot bron. Ligger också på en sidogata.