Budapest festivaler

Budapest ordnar mängder av festivaler året om. Det går nästan inte att åka till Budapest utan att råkat ha deltagit i någon festival under din visit. Det räcker med att vara ute och promenera runt stadens alla sevärdheter för att stöta på någon utställning, uppträdande eller spelning.

Budapest vårfestival

Vårfestivalen i Budapest hölls första gången 1981 och innehåll framträdanden från kammarorkestern, jazz, modern dans, filmvisningar och mer än 200 evenemang över hela Budapest med ungerns främsta kompositörer, artister och konstnärer samt även en del internationella talanger.

Budapest årliga vårfestival har oftast mer fokus på ”finkultur” med kammarmusik, opera, folkmusik, filmvisningar, kyrko koncerter, teaterkvällar, utställningar. Vårfestivalen har ofta med många internationella berömdheter inom sina respektive områden och programmen äger rum över hela Budapest tex konstnärspalatset, nationalteatern, operahuset m.fl.

Datum: Slutet av mars – början av april.

http://www.festivalcity.hu/btf/

Budapest palinka (brännvin) festival

Det ungerska brännvinet palinka är kanske inte så känt men är en riktigt god ungersk kulturklenod som görs på olika frukter, vanligtvis på päron, plommon, persika men även många andra. Under den årliga palinka festivalen, som äger rum i slottet på Buda sidan, kan du går runt i de vackra medeltida omgivningarna och prova hundratals olika varianter och sorter av Palinkan från olika producenter. 2011 är det plommonbrännvin som är i fokus.

Datum: 5- 8:e maj, 2011.

Pris: Inträdet kostar 80 Sek och inkluderar glas och betalkort med 500 forinter. OBS 18 års gräns!

http://www.budapestipalinkafesztival.hu/

A sziget – Ö festivalen

Sziget betyder ”Ö” på ungerska. Ö festivalen är förmodligen den största musikfestivalen i centraleuropa med tusentals besökare från hela världen. Under festivalen uppträder internationella rock och popstjärnor på fem gigantiska scener över hela ön som under dessa dagar förvandlas till en woodstock liknande happening med tältande ungdomar och backpackers över hela obuda ön strax norr om Budapest. I år, 2011 uppträder bl.a.:

 • Amy Winehouse
 • Gopgol Bordello
 • Interpol
 • Manic Street Prechers
 • Pulp
 • Skunk Anansie
 • The Cemical Brothers
 • Judas Priest
 • Bomb the Bass
 • Xiu Xiu
 • Mötorhead

Datum: 10 – 15 augusti 2011

Priser: En dag 45 Euro, Camping hela festivalen 200 Euro (blir lite billigare om du beställer biljetten i förväg oline)

http://sziget.hu/fesztival

Budapest formel 1 – Grand Prix

Ungerska Grand Prix F1 äger rum strax utanför Budapest, ca 2 mil i byn Mogyoród. Hungaroring som den ungerska banan heter är svår att köra enligt många F1 förare då den är relativt smal med få tillfällen för omkörningar vilket ställer extra höga krav på förarna.


Det geografiska läget för åskådarna är dock mycket bra då hungaroring banan ligger i en vackert belägen dal med bra översikt för åskådarna. Det finns även stora tv skärmar strategiskt uppställda.

Budapest Grand Prix är kanske det bästa alternativet för F1 intresserade att uppleva världens bästa biltävling till överkomliga priser kanske över en weekend till Budapest.

Datum: 31: juli i år 2011.

Priser: Biljetter finns i fyra priskategorier från ca 50 – 400 Euro.

St: Stefandagen – 20:e augusti

20:e augusti är en helgdag och näst efter julafton förmodligen den största händelsen i Ungern. Då firas Kung Stefan, ungernsk första konung som etablerade Ungern som självständig stat för mer än 1000 år sedan. Festligheterna börjar tidigt på morgonen med officiella ceremonier vid Parlamentet och Hjältarnas torg med firandet av den ungerska flaggan, tal etc och fortsätter bl.a. med militärparad längst Andrassy avenyn i centrala Budapest.

Denna dag sjuder nästan hela Budapest av festivalstämning och det är mängder av uppträdanden och program över hela staden både under dagen och kanske ännu mer på kvällen. Klockan 21.00 börjar det påkostade och spektakulära fyrverkerierna som skjuts upp från Gellert berget på Budasidan. Budapestborna brukar samlas längst Donaufloden på Pestsidan för att se fyrverkerierna som avslutar St stefan dagen.

Vinfestivalen

Det har hänt mycket med ungerska viner under det senaste decenniet. Den första vinfestivalen på Vörös Marty torget i centrala Budapest var en relativt liten tilldragelsen för lokala ungerska vinproducenter.

I dag är Budaslottets vinfestival den största vinhändelsen i hela Ungern och även uppmärksammad internationellt som presenterar ungerska vinproducenter och lockar många vinälskare från hela världen.

Datum: 7-11 september

http://www.aborfesztival.hu/

 

 

Höstfestivalen