Festa bland Budapest ruiner

by Thomas

in Budapest nöjen & nattliv

Budapest förknippas kanske främst med kultur, spa och god mat men under de senaste åren har stadens uteliv blomstrat upp och erbjuder idag mängder av underhållning med alla electroklubbar, rockklubbar, lounges, kulturcentra, caféer och elegant inredda barer.

Till de mer intressanta uteställena hör sedan ett par år tillbaka de s.k ruinpubbarna som dykt upp på ett ca 15 tal platser över hela Budapest. Benämningen är dock klart missvisande. Visserligen är lokalerna gamla övergivna hus, mer eller mindre färdiga för rivning men ruinpubbarna är:

  1. ofta inredda av moderna designers och konstnärer som fått gå lös och ofta gör rena konstinstallationer i en del av rummen,
  2. så långt ifrån pubkänslan man kan komma.

 

De gamla rivningshusen är som labyrinter och bjuder in besökaren på spännande upptäcksfärder. Festligheterna pågår ofta på flera våningar i rum såväl som besökare av de mest skiftande slag. En kväll tex med några punktjejer sittande i ett gammalt inrett badrum och ett gäng italienska turister i rummet bredvid som påminner om en fransk bordellsalong från 1800-talet.

Ett besök på en ungersk ruinpub kvällstid är nästintill som ett besök i underlandet. Efter att det första tumulartade intrycket vid entrén anpassar man sig snabbt och förväntar sig nästan att springa på den vita kaninen eller vampyren Lestat i något av de mörka rummen upplyst endast av levande ljus.

Orsaken till de ungerska ruinpubarnas popularitet ligger, förutom den avspända atmosfären och en intressant visuell estetik de skiftande miljöerna och eksentriskt designade och kreativt utsmyckade rummen (tex dockhuvuden som lampor). För det är just variationen hos ruinpuben som gör dem intressanta. Pubarna har tex:

  • innergården med bar under öppen himmel
  • spel & aktivitetsrum
  • konstinstallationer i rummen
  • ljusspel & ljusinstallationer
  • livemusik, filmvisningar, performances
  • de gamla autentiska möblerna och historien de berättar om de som levde i husen
  • de har ofta wifi vilket gör att folk sitter där på dagarna och jobbar/ pluggar
  • mer eller mindre avancerad mat, från enkla smörgåsar till fullgod servering.

För den observante är detta ett ypperligt tillfälle att komma Budapest och dess vardagshistoria riktigt nära. I konceptet med ruinpubarna möts verkligen det gamla (husen, rummen, möblerna) och det nya (modern ungersk konst & design).

Ruinpubbarna är ofta även öppna dagtid och har någon form av servering, flera av dem tex Most har riktig bra kök och serverar god mat, både lunchtid och middag/ kväll, dessutom till bra priser. Det går även att bara gå in och ta en fika för att sitta och ta igen sig lite.

Ruinpubbarna drar en hel del yngre människor kring 20 + men publiken är väldigt blandad.

I och med ruinpubbarnas framgång har allt fler liknande utekoncetpt öppnat,  nedan listar vi några vi har varit på och kan rekommendera:

Hitta till ruinpubbarna

[mappress mapid=”2″]

Previous post:

Next post: