Budapest stadsdelar

by Thomas

in Hotell Budapest,Turistinfo & fakta

Buda

Floden Donau delar Budapest i dess två huvuddelar Buda och Pest. Buda utgör stadens äldsta sida som också är den ”finare” delen där många välbergade och rika bor tex på Rozsadomb (Rosenkullen). Det är också här på Budasidan av staden som slottshöjden och Gellertberget ligger som bjuder på fantastiska vyer ut över Pestsidan. Buda är också den sida där majoriteten av Budapest alla spa & termalbad och även de Turkiska termalbaden ligger.

Budasidan är bra att bo på främst om man vill nyttja termalbaden mycket och/ eller om man vill bo i lugnare delar av staden. Här finns inte lika mycket uteställen och underhållning. Om du vill bo på Buda sidan är det lämpligt att bo i distrikt I – slottshöjden , II – Rozadomb och XI – Ujbuda exempelvis på följande hotell: hotell, hotell, hotell.

Pest

Även om Buda kan sägas utgör stadens finare delar är det Pest som utgör Budapest mest centrala delar av de två. Det är på Pest sidan merparten av allt finns:

De flesta turister bor alltså i Budapest hotell på Pestsidan av staden. Dom intressanta delarna av Buda,  tex slottshöjden och termalbaden varav majoriteten ligger längst med floden, ligger relativt nära och är lättillgängliga från Pest sidan.

Lokaltrafiken mellan Buda och pest är mycket bra och går över Budapest sju broar (främst Frihetsbron, Elisabetbron & Kedjebron) i form av både bussar, trådbussar och spårvagnar som alla går med korta intervaller.

Bor man inte alltför avsides i Budapest tar det oftast inte mer än en ca 20-30 minuter att ta sig till Buda från Pest. Det beror lite på hur långt ifrån lokaltrafiken du bor. En taxi tar dig till Buda på 10 minuter – en kvart om trafiken flyter normalt.

Pest olika distrikt & stadsdelar

De mest centrala delarna av Pestsidan är distrikten XIII – Angyalföld, V- Belvaros-Lipotvaros (innerstaden), IX – Ferencváros varav samligt ligger längst med Donaufloden. Något längre bort ifrån Donau men fortfarande mycket centralt ligger distrikten VI – Terézváros, VII – Erzébetváros, VIII – Józefvaros ( fattigt och osäkert p.g.a brott, undvik!).

Distrikt XIII – Angyalföld för shopping & festsugna

Angyalföld betyder änglamark. Detta område passar både par och barnfamiljer men det finns mycket bra uteställen och barer  för festsugna också. För barnfamiljer är det tex nära till Margareta ön, medeltidsrestaurangen nära Nyugati, Szent Istvan Parken och många trevliga äterier (enklare och mycket billigare matserveringar). Här finns även shopping att göra vid WestEnd och marknaden vid Lehelter. Dessutom är det mycket bra kommunikationer (metron, spårvagn, bussar, metro linje 2 ) som snabbt tar dig till stadens olika delar.

Distrikt V – Belvaros-Lipotvaros för kultur, underhållning

Innerstaden utgör Budapest finansiella, politiska och kulturella centrum. Här finns många bra restauranger, fina promenadgator längs Donau, och många butiker och affärer för den shopping intresserade inte minst på Vaci ut, turistgatan (inte de billigaste affärerna dock). För kultur intresserade finns tex uppträdanden på Vigado bakom Vörösmarty torget, sevärdheter som Basilikan, Parlamentet och många fina gamla byggnader.

Distrikt VI – Terézváros för myllrande uteliv och kultur

Terézváros är något av ett dubbelansikte å ena sidan förkippas den med sitt dynamiska uteliv kring Oktogon och List Ferenc Ter med alla uteserveringar, coola barer, lounges, caféer och hippa restauranger. Å andra sidan har du  Andrassy avenyn och alla kulturupplevelser den bjuder på. Längst avenyn hittar du tex Operan och Terrorn hus (historiskt museum/ utställning). Här finns även många restauranger, caféer och uteställen och trevliga gågator.

Distrikt VII – Erzébetváros för Judisk kultur, utomhuspartyn & shopping

Varos betyder stad vilket blir Elisabetstaden. Denna stadsdel präglas i stor utsträckning av dess Judiska arv och historik med b.la den fina stora Synagogan på Dohanygatan, en av de vackraste synagogorna i Europas. Området har även många mysiga gamla gator och byggnader, utmärkt område att utforska. Här hålls även flera av de populära ”olagliga” utomhus festerna, egentligen rivningslokaler inredda med diverse konst och gamla möbler. De har även servering, främst alkohol. I shoppingväg finns  här den nyrenoverade och fina shoppinggatan Kiraly utca, med många olika butiker.

Distrikt I – Slottshöjden för kultur intresserade barnfamiljer & spaentusiaster

Slottshöjden är som sagt den ”finaste” delen av Budapest med dom mest populära turistattraktionerna: Slottet, Mattias kyrkan, Fiskebastionen samt alla fina spabad längst Donau. Det man ska tänka på vad gäller boende i detta distrikt är att om du väljer att bo uppe på slottshöjden så kan det vara lite bökigare att ta sig in till centrala Pest om man inte åker taxi på kvällarna.

Previous post:

Next post: