Weekendresa

Weekendresa till Buapest?

Funderar ni på en weekendresa? Här hittar ni lite tips och fakta om Budapest som weekend destination. Budapest är ett riktigt prisvärt alternativ för en weekend av flera skäl. Budapest ligger nära Sverige, ca 2.20 flygtid och är en prisvärd/ relativt billig destination.


Dessutom har den vackra gamla staden massor av spännande upplevelser att erbjuda över en weekend. En weekendresa till Budapest erbjuder t.ex.:

Det är svårt att göra riktigt bra program som passar alla (vi hjälper gärna till med att skräddarsy Budapest program med tex svensktalande guide) men nedan gör vi ett försök. En stor fördel med Budapest är att staden är relativt liten och att många av sevärdheterna ligger ganska nära varann. Åker man på en weekendresa till Budapest är det tidsbesparande att utnyttja detta och planera sightseeingen mer effektivt. Nedan presenteras ett weekendprogram för Budapest med tidsaspekten som utgångspunkt

Dag 1

Om ni börjar vid Parlamentet, kan ni sedan gå uppför Nador utca (gatan), till vänster uppför Arany János och in på Hercegprimás gatan så är ni vid Basilikan. Därifrån går ni Révay utca direkt till Operan. Lite längre ned för Andrassyavenyn på andra sidan ligger café Muvész som är väl värt ett besök!

Ännu längre ned på Andrassy avenyn ligger även Budapest nyaste museum om kommunist tidens fasor: Terrorns hus som är en imponerande interaktiv upplevelse. Är det middagsdags ligger restaurangen Bellcanto, där servitörerna uppträder och bjuder på underhållning. Rätt dyrt dock.

Dag 2

Dag två kan det vara skönt att slappna av och ge kroppen lite välbehövlig återhämtning med lite hälsobringande termalvatten tex vid Szécsényi termalbad eller Gellert badet. Det kan dock vara en idé att spara det till eftermiddagen då man kan bli ganska trött av det varma vattnet. Innan Szécényi badet ligger Hjältarnas torg (Hösök Tere heter tunnelbanestationen på linje 1), där finns även Nationalgalleriet. För barnfamiljer är kanske folkparken, eller Zoo bra alternativ för barnen. Här ligger även den berömda Gundel restaurangen för gorumet intresserade.

Dag 3

Budapest slott har många fina statyer & konstverkDen tredje dagen kan man med fördel tillbringa vid Budapest slott och promenera omkring på slottshöjden. Dess fantastiska utsikt över staden och Donaukröken gör den till ett bra val för en romantisk utflykt.  Slottshöjden är som en egen liten pitoresk stad med hus och lägenheter som folk bor i. Här finns även den medeltida och helt makalösa St mattiaskyrkan. Passa även på att besöka Budapest äldsta café Rauszvurm som var kungens hovleverantör eller en lite mer modernt café Miro. På slottshöjden ligger även   ungerska vinernas hus. Om ni har tid över är det alltid roligt (särskilt för gourmander) att besöka stora Saluhallen!

Att tänka på

  • Undvik åka perioder som inkluderar söndag och måndag då många affärer och restauranger, uteställen ofta är stängda.
  • Boka något hotell som inte är alltför långt utanför Budapest centrala delar.
  • Ta taxi, det är billigt och sparar tid!
  • Vill du få ut det mesta av Budapest på kort tid kan en guidetur med svensk guide vara ett alternativ!

Lycka till med din weekendresa i Budapest!