Post image for Utflykt till Esztergom?

Utflykt till Esztergom?

by Thomas

in Aktiviteter i Budapest,Budapest sevärdheter

Esztergom är en pitoresk och mysig liten ungersk stad, på gränsen till Slovakien, som ligger naturskönt längs floden Donau i norra Ungern. Det är en utmärkt plats att besöka om du är i Budapest längre än en weekend.

Förutom att det kan vara roligt att se lite mer av Ungern (det är en fin biltur där man ser en del av landskapet och åker igenom flera större orter, Piliscsaba tex) så ligger Esztergom en knapp timme ifrån Budapest med bil.

Esztergom är Ungerns nordligaste stad precis vid gränsen till Slovakien och var landets huvudstad århundradena mellan 900 – 1200 innan kronsätet flyttades till Buda. Det är en av Ungerns äldsta städer med en händelserik historia.

Här ligger även Ungerns största kyrka Esztergom Basilikan på en höjd med Ungernst största kyrkaspektakulär vy ut över Donau och Slovakien. Enligt de senaste årens arkeologiska utgrävningar var de första kända folkslagen som bosatte sig här Kelterna redan under ca 350 f.Kr.

Är du intresserad av ungersk kultur och historia är Esztergom en utmärkt destination för en utflykt på lagom avstånd från huvudstaden Budapest.

Att göra i Esztergom

Besöka Basilikan

Den självklara aktiviteten i Esztergom är ett besök på Basilikan. Det tar ett bra tag att bara gå igenom kyrkans inre delar (missa inte att ställa dig i markeringen av kupolens mitt!), sen måste du naturligtvis titta på den fantastiska utsikten från basilikans baksida ut över Donaufloden. Det finns även möjlighet att gå upp i Basilikans torn och blicka ut över landet, det kostar dock och kommer ta en liten stund.

Romantisk middag under kyrkans källarvalv

Primas pince restaurangDirekt under kyrkan i dess källarvalv finns en mycket elegant och vacker vin och gourme restaurang, Primás pince, utmärkt för en romantisk middag i en exklusive miljö. Trots det är priserna nästintill billiga (från ca 2500 ft, ca 75 Sek för en huvudrätt)  till dyra maträtter.

Lokalen är en över 200 år gammal vinkällare som öppnade åter 2007 som ett gourmet och vinkultur center i form av Primás restaurangen. Förutom att anordna olika program kring vin och vinproduktion erbjuder dom en meny med traditionella ungerska maträtter året om i den smakfullt renoverade källaren.

Adress: Szent István tér 4.
Webb: www.primaspince.hu/en/

Szamos csukrázda (konditori)

Szamos konditori är ett konditori och kafé av rang i gammaldags stil jämförbart och kanske t.o.m bättre än Budapest mest kända kafé Gerbaud.  Szamos kafé är inte lika stort till ytan men de gör särledes utsökta bakelser, prova tex deras kaffe mignon och mycket goda kaffedrycker tex en cappucino.

Szamos konditori ingår i en framgångsrik kedja som tillverkar chocklad och marsipan. Deras marcipanprodukton är verkligen mästerlig vilket tydligt framgår av deras Basilikao och kronjuvelerna i marcipan. Dessutom har de naturligtvis många olika marcipanfigurer och bakelser med marcipan. Smakar sagolikt!

Adress: Vörösmarty u. 2.
Webb: www.szamosmarcipan.hu/en/

Previous post:

Next post: