Ungersk snabbmat du borde prova!

by Thomas

in Budapest billigt,Ungersk mat & dryck

ungersk-panerad-kyckling-bu

Ungersk snabbmat är kanske inte det första man tänker på att prova som turist i Budapest. Men faktum är att det finns en hel del snabbmatställen med lokal förankring som tar tillvara det ungerska kökets specialiteter. Och som turist kan vara ett billigt och lättillgängligt sätt att snabbt prova lite typiska ungerska smaker utan att behöva spendera timmar på ett dyrt resturangbesök.

Langos Centrum vid Lehel marknaden

Langos

Lehelmarknaden är i sig full av massa goda ungerska smaker. Här kan man köpa allt ifrån kryddiga korvar, syrliga inlagda grönsaker av alla slag till ungersk paprika och andra kryddor. Ungefär vid mitten av marknaden på vänstersidan finns Langos centrum, en oansenlig liten servering som man lätt missar i folkmyllret, dom har bara ett litet ståbord utanför och det är oftast en lite kö. Ta en Langos med ost och gräddfil, det är den vanligaste om du vill satsa på ett säkert kort. Kostar ungefär 450 forinter ca 14 kr, helt sagolikt med ett kallt glas öl till för ytterligare 15 kr.

Ta sig hit: Metro 3 till station ”Lehel tér”.

Szeraly – Turisk (och Ungersk) snabbmat

Officiellt ett turkiskt snabbmatställe men har många ungeska typiska rätter.  Här ställer du dig längs disken och pekar på vad du vill ha och plockar ihop din egen buffé. Rätterna var och en är billiga men det är lätt att man plockar ihop en ordentlig bricka full av gosaker. Deras kryddiga körsbärssoppa är riktigt god, värd att prova.

Ta sig hit: Ligger vid Szent Istan Körut 13, åk hit med spårvagn 4 eller 6 direkt efter Nyugati stationen.

Csirke Csibész

Csirke-Csibesz

Csirke Csibész är kyckling busen, en snabbmatskedja som fokuserar på grillad och panerad kyckling som är en riktig ungersk klassiker. Helt suveränt god med lite syrlig inlagd gurka eller fransk sallad till. Här kan du gå in och sätta dig eller ta den med dig från serveringen. Kostar ca 850 forinter ca 25 kr.

Ta sig hit: Ligger på Nagymezö utca 35, gå från metro 2 ”Operan”.

Ungerska Szendvics

Ungerska Zsiros kenyer är kanske något av det mest ungerska man kan smaka. Det låter inte gott i dess svenska översättning, ”fett bröd” men Zsiros bröd är de oljiga safterna efter den mustiga ungerska maten och det är ofta salt och kryddigt. Ofta strör man lite paprika krydda på och skär en tunn skiva paprika och lök på. Sen finns det massa olika röror som i hög grad beror på kockens färdigheter. Men ofta har man någon sorts fil, keso, lök, paprika och lite kryddor i. Helst ska det vara hemmagjort hos någon ungrare men det här stället vid Bajcsy-Zsilinszky út 2-8 har fått till dom nästan som hemlagade varianter.

Ta dig hit: Metro 3 till ”Deak Ferenc Tér”, gå till Bajcsy-Zsilinszky út 2-8 (precis bredvid har du en till kycklingsnabbmatställe)

Previous post:

Next post: