En stor Dreher tack! – Ungersk öl

by Thomas

in Budapest billigt,Ungersk mat & dryck

Ungern är egentligen ingen stor ölnation. Men en iskall Dreher eller Kaiser i 30 graders värme för en tjuga är svårslaget. Ungern förknippas främst med andra alkoholhaltiga drycker som tex viner: Tokaijer , Törleys muserande vita, Egri Bikavér (tyvärr rätt brutalt rödvin). Unicum är naturligtvis en riktig Ungersk specialare (ursprungligen en medicinaldryck mot magproblem). Sist men inte minst tillverkar Ungern det fantastiskt goda frukt brännvinet Palinka som görs på olika frukter som plommon, päron, pärsika, etc.

Ungern tillverkar som sagt inte så många ölsorter. Ungrare är inte desto mindre förtjusta i öl som utgör en vanlig dryck ute på pubar och restauranger. Det dricks alltså en hel del öl i Budapest även om merparten är importerad eller licenstillverkad öl från de vanliga tillverkarna tex Heiniken, San Miguel, Amstel, Corona, Carlsberg, Stella etc. Dessa kostar dock nästan dubbelt så mycket som de inhemska ölsorterna från 900 ft (32 Sek) och uppåt. Ute på en vanlig krog/ pub kostar en inhemsk Ungersk öl (bägare ) ca 500 ft, dvs ca 17 Sek.

Vanliga Ungerska ölsorter

  • Dreher (både ljus och mörk)
  • Kaiser (Ungerskt bryggeri ägt av Heiniken)
  • Soproni (Ungerskt bryggeri ägt av Heiniken) Borsódi
  • Arany Ászok

I Ungern finns heller inga systembolag vilket innebär att öl, vin och sprit finns att köpa på den lokala mataffären. Där kostar öl och sprit naturligtvis ännu billigare ca 300 ft dvs ca 10 Sek för en öl.

Den stora fördelen vad gäller öl i Budapest ligger dessvärre än så länge inte i den inhemska ölproduktionen även om det finns några klart godkända Ungerska ölsorter som Dreher och Kaiser. Fördelen ligger snarare i de låga ölpriserna. 15 Sek för en stor kall Dreher är svårslaget för en hyfsad öl.

Ungersk öl parlör

Kérem = ursäkta (underförstått: får vi beställa)
Öl = Sör
Bägare = Korsó
Glas = Pohár
Köszönöm= Tack

Mer om Ungerskt öl

Previous post:

Next post: