Slottshöjden & Buda slottet

by Thomas

in Budapest för barnfamiljer,Budapest sevärdheter,Hotell Budapest

Slottshöjden och det kungliga Buda slottet (Kiralyi vár) eller palatset som det också kallas utgör ett av Ungerns och Budapest världsarv enligt UNESCO. Ett besök vid slottshöjden kan lätt bli en heldagsutflykt då det finns mycket att se och göra här även för barnfamiljer. Förutom Buda slottet och de andra sevärdheterna (Mattiaskyrkan, och fiskebastionen finns b.la. flera museier, caféer (Miro & gamla anrika Rauszwurm), mysiga kvarter, turer i slottets källarvalv, turer med häst & vagn.

Budaslottets historia börjar redan på 1200 talet då Kung Béla IV byggde det första slottet. Sedan dess har det förstörts och byggts upp tre gånger under Ungerns och Budapest händelserika historia. Under kung Sigismund var det troligtvis en av medeltidens största Gotiska palats. De äldsta delarna i Buda slottet idag stammar från 1300-talet. Dess nuvarande klassicistiska stil skapades efter andra världskriget.

I slottet finns bl.a. Nationalgalleriet och Budapest stads historiska museum. Runtomkring slottet finns även många intressanta konstverk med både historiska och mytologiska motiv som tex:

  • Mattias fontänen – Pampig fontän med Kung Mattias som jägaren
  • Prins Eugene – Jättelik staty med prisen på stegrande häst
  • Turul fågeln – Jättefågel från Ungersk mytologi

Förutom att slottet är en intressant historisk sevärdhet att besöka ger dess prominenta placering: toppen av Budaberget en magnifik utsikt över hela budapest. Det är oftast härifrån vykortsbilderna över Donau och Budapest broar är tagna så glöm inte kameran!

För den som är intresserad av att bo på femstjärnigt lyxhotell i Budapest finns Budapest Hilton precis bredvid Mattiaskyrkan. Mer prestigefylld adress för övernattning i Budapest går knappast hitta.

Next post: