Shopping

Ungern har alltid varit den mest öppna av de östeuropeiska länderna och aldrig legat långt efter kommersiella trender. Idag är det nästan omvänt på vissa områden (tex design och kläder) och Budapest har allt man kan önska sig i shoppingväg. Ofta billigare än i Sverige.


Den senaste trenden inom shopping i Budapest är alla designbutiker (Roomba, Goa home, Kartell m.fl.) och nya spännande märken som dyker upp allt oftare främst kring Kiralyút (Kungsgatan) och närliggande gator.

För mat och dryckintresserade finns Saluhallen, Lehelmarknaden och andra lokala marknader med ungersk salami, parprikakryddor, tokajerviner och andra delikatesser att ta med hem.

För den klädintresserade finns Vacigatan eller Westend shoppingcenter med alla internationella sko och klädmärken representerade.

Design & mode butiker i Budapest

Kartell

Italiensk design! Populär inredningsbutik som säljer möbler och accessoarer för hemmet. Produkter från Italienska designers som bl.a Philippe Starck och Alberto Meda.

Adress: Jozef Atilla út 20, Sas út 1.

Keuna – Land of sand

Den ungerska modedesignern Kati Torda som levt halva sitt liv i Ghana producerar kläder, accessoarer och smycken utifrån hennes multikulturella synsätt och erfarenheter vilket resulterar i en unik blandning av de två kulturerna och som är mycket populär just nu (07).

Adress: Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. Öppet mån-lör 15:30 – 21:00.

Roomba

Relativt ny (04) designbutik (interiördesign) med stort internationellt utbud. Deras ambition är att bli en kulturell mötesplats för design, affärer och människor genom att ordna olika events som jazzkvällar, vinprovning, uppträdanden etc.

Adress: Arany János utca 29

Tothvirag

Trendig, ny liten mode/designaffär som även säljer textilböcker, egentillverkade dockor, handskar, mössor och olika accessoarer. Kommer inrätta någon typ av egen workshop för besökare …

Adress: Vörösmarty tér 6.

Leheltér marknaden

En traditionell Ungersk marknad i modern förpackning, renoverad för något år sedan. Exteriören har renoverats och gjorts om i form av av en båt, lite udda men roligt koncept.

Här finns dock allt man kan begära, massor av spännande delikatesser (paprikasalami, kryddor, vitlökskrämer, pepparotsburkar etc), shopping, Ungersk snabbmat (langos eller kycklingmackor), Ungerskt vardagsliv (gamla gubbar som filosoferar).

Adress: Lehel tér (distrikt VI), åk metrolinje 3 till stationen med samma namn.

Saluhallen

Saluhallarnas saluhall. Ritades av arkitekten Samu Petz 1897. Öppnades på nytt 1994. Ska du bara besöka en saluhall i Budapest så är det denna. Den är enorm men trots det har den en charmigt intim marknadskänsla.

Här köper man paprikapulver, vitlökskrämer, picksalami (paprikavarianten), gåslever och gorumecharkuterier. Passa även på att äta en langos!!

Själva byggnaden har tre plan. I markplan finns marknaden, det mesta av delikatesserna och matvarorna. Plan ett är en gigantisk stålkonstruktion i nygotisk stil (ser ut som många av dom äldre husen där farstugångarna är öppna mot innergården). Här väntar den ungerska husmanskosten i alla dess sagolika former.

Enda nackdelen är att det är populärt, väldigt trångt ibland, men det ingår väl i konceptet marknad.

Adress: Saluhallen (Nagy Vasarcsarnok) ligger på Fövamter. Ta metroline 3 till ”Kálvin tér”.

Vácigatan

Vácigatan i Budapest utgör motsvarande Drottningatan i Stockholm. Här finns alla prestigemärken representerade. Här kan du köpa kläder, skor, skor och återigen skor, souvenirer, vin (Tokajer bl.a.), antikviteter, gourmémat, kosmetika och lite till. Här är dock priserna oftast högre än vanligt. Fördelen med vacigatan är utbudet, pulsen och närheten till alla serveringar.

Vacigatan är också utmärkt startpunkt för en utekväll. Börja på någon av uteserveringarna i slutet av gatan vid Vörös Marty tér, eller varför inte på Gerbauds ölkällare (kräver dock bokning).

Adress: Váciutca. Ta metrolinje 3 till Ferenciek tere.

Westend City Center

Westend är Budapest och norra Europas största shoppinggalleria med ca 400 affärer. Det finns också biografer, kafféer, barer, snabbmatsställen, spelparker, ett kasino samt ett vattenfall. På bottenplan i utgången mot Leheltér finns en utmärkt glassbar!

Ungersk glass är helt i klass med italiensk glass, prova!

När du tröttnat och behöver vila lite kan du sätta dig i mitten av centrat och titta på fontäntens vattensymfoni (programmerad vattenshow.

Adress: Vaci ut 1-3 vid metrostationen ”Nyugati Pu”.