Mattiaskyrkan – Vår frus kyrka

by Thomas

in Budapest sevärdheter

Mattiaskyrkan ligger uppe på slottshöjden precis bredvid Buda slottet och fiskebastionen och utgör med sitt centrala läge ett dominerande vackert inslag i panoramat över slottshöjden och Budapest. Att gå in i Mattiaskyrkan i Budapest är en mäktig upplevelse. Det är en paradoxal känsla att något så väldigt samtidigt kan kännas så intimt och stämningsfullt. Om syftet med en kyrka är att få besökaren att känna vördnad så har Ungrarna lyckats i detta fall.

Mattiaskyrkan (efter Kung Mattias Corvinus) eller ”Vår frus kyrka” som den officiell heter byggdes mellan 1200 – 1400 talet i Gotisk och Byzantisk stil. Mattiaskyrkan utgör kanske Budapest viktigaste historiska landmärke där den utgjort centrum för några av Ungerns viktigaste historiska händelser och ceremonier. Här har Ungerska kungar gift sig (både Kung Mattias och Habsburgs sista kung Charles IV) och historiska slag utkämpats.

Mattias kyrkan är Budapest största och kanske vackraste kyrka med en imponerande mängd konstverk och utsmyckningar både inuti och utanpå kyrkan. Dess nuvarande Gotiska stil fick den i och med restaureringen från 1896 som gjordes av dåtidens mest välrenomerade arkitekt Frigyes Schulek och andra berömda konstänrer som tex Károly Lotz och Mihaly Zitchy. Kyrkan är fortarande mycket aktiv och populär. Det hålls tex konserter och mässor i Mattiaskyrkan regelbundet.

Previous post:

Next post: