Konstnärspalatset – MUPA

by Thomas

in Kulturaktiviteter i Budapest,Museer i Budapest

Konstrarernaspalatset-Budap

Konstnärspalatset, på ungerska: múvészek palotája, är en kulturportal av rang och byggdes 2005 beläget precis längs Donau strax utanför huvudstaden Budapest. Eftersom Budapest har så mycket att erbjuda centralt i staden får detta smultronställe för kulturintresserade tyvärr inte alltid den uppmärksamhet den är värd.

Kulturhändelser i konstnärspalatset

Konstnärspalatset bjuder på mängder av kulturupplevelser i olika former året om. Varje år anordnas kulturhändelser av de mest skiftande slag för kulturintresserade, familjer och unga av både nationell och internationell karaktär ofta med internationella berömdheter.

Under 2013 – 2014 kommer man tex ha:

  • livesändningar från Metropolitan Opera av klassiska operor som Puccinis Tosca, Verdis Falstaff och Mozarts Così fan tutte.
  • Balettuppsättning av Carmina Burana
  • Recirquel – Natt Circus som är en blandning mellan performance, scenografi och cirkusakrobatik

MUPA byggnaden

Förutom all kultur detta gigantiska byggnadskomplex innehåller är byggnaden i sig en sevärdhet. Själva konstruktionen är arkitektoniskt mycket ovanlig och intressant. Den ger ett mycket futuristiskt intryck med sin storlek, öppna ytor, transparansen genom de stora glasfönstren och formerna både utvändigt som invändigt. I den gigantiska byggnaden ryms förutom alla utställningar även:

  • Bartók Béla koncerthall
  • Ludwig muséet
  • Festival teatern

Konstnärspalatsets omgivningen och läget vid Donaufloden gör inte upplevelsen sämre, tvärtom.

Praktikaliteter

I palatset finns även restauranger, barer, kaféer och naturligvis rena och fina bekvämlighetsinrättningar (toaletter) att nyttja. Det finns även en bokhandel med lite av varje förutom böcker.

För att ta sig enklast till konstnärspalatset hoppar du på spårvagn nr 2 från Budapest centrum vid Vigado. Det tar ca 10 minuter med språvagnen och du får en fin tur längst Donau.

Adress: 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
hemsida: www.mupa.hu

Previous post:

Next post: