Hjältarnas torg

by Thomas

in Budapest sevärdheter

Hjaltarnas-Torg-Budapest

A Hösök tere, Hjältarnas Torg på svenska är ett torg med stort T. Det är nästan lite Peterplatsen varning på detta vackra torg vid slutet av Andrassy Avenyn. Detta är en av Budapest och ungrarnas (eller magyarernas som vi ofta kallas) största och kanske finaste sevärdheter. Här flanerar turister och ungrare förbi på väg till folkparken, széchenyibadet, Budapest Zoo eller varför inte Gundelrestaurangen.

Även om man inte är konstintresserad så blir det utmärkta bilder om du sätter dig nedanför statyerna över gamle kung Arpad på sin häst och sin här i full mundering. Men här blir nog även den mest ointresserade konstnihilisten lite knäsvag inför den ungerska historiens vingslag.

Arpad-Hjaltarnas-TorgMonumentet över patriarkerna, erövringen av landet och Kristendomens intåg är imponerande. Den började byggas lagom till världsutställningen 1896 och 1000 års jubileumet av landets erövring men blev färdigt endast 1929 då monumentet också fick sitt namn.

I mitten av millennie eller tusenårsmonumentet som den också kallas står den 36 meter höga pelaren med ärkeängeln Gabriel på dess topp med kungens krona och det apostoliska dubbelkorset i sina händer. Enligt legenden var det Gabriel som visade sig för Ungrarnas förste konung Stefan och uppmanade honom att konvertera till Kristendomen.

Framför Gabriel står den okände soldatens grav (som egentligen är en cenotaph). Precis bakom monumentet står två kolonnader som tillsammans formar en halvcirkel. I halvcirkeln finns statyer som avbildar de 7 stammarnas ledare som tillsammans grundande landet på 800 talet. Förutom dem finns även viktiga historiska personer avbildade. Kolonnaderna som är grupperade i fyra delar symboliserar:

  • Arbete & välstånd
  • Krig
  • Fred
  • Kunskap & ära

Om ni har ont om tid och endast ett par av Budapest sevärdheter att hinna med så bör nog Hjältarnas torg bli en av de få utvalda besöken. Närheten till flera andra sevärdheter (här finns även två av Budapest största muséer på var sin sida av torget) och den charmiga tunnelbanan metro nr 1 som även passerar andra sevärdheter är ytterligare argument för att besöka Hjältarnas torg.

Previous post:

Next post: