Besök Budapest vinkällare!

by Thomas

in Aktiviteter i Budapest,Restauranger i Budapest,Ungersk mat & dryck

I Ungern kan du handla vin & sprit uppdukat så här i mataffären runt hörnetUngern är kanske inte mest känt för att vara ett vinland av högsta rang, möjligen med några undantag som tex dessertvinet Tokaijer som är internationellt välkänt och uppskattat. Det finns alltså många fina Ungerska viner och särskilt på senare tid har det hänt mycket vad gäller vintillverkning i Ungern. Ungern har faktist hela 22 vinregioner varav ett av dem Etyek endast 5 mil väster huvudstaden Budapest. En utmärkt restaurang med bra Ungerska viner (och bra kök naturligtvis, en av de bästa i Budapest faktist) är Csalogany .på Budasidan av staden.(stängt på sön. & mån.). Även Klassz ska vara en utmärkt restaurang duktiga på ungerska viner.

För den som vill bekanta sig med Ungerska viner finns det dels bra restauranger men ett annat roligt alternativ kan vara en av alla Budapest många vinkällare (Borozó) där man kan bekanta sig med ett stort urval från ungerns 22 vinregioner. Värt att notera är att det är stor skillnad mellan de traditionella gamla Borozó (som motsvarade de engelska pubbarna även om de fanss ölstugor också) och moderna, ofta mer fashionabla vinbarer och restauranger. Nedan listar vi några intressanta vinkällare, de flesta centralt i Budapest.

Vörös és fehér Winebar & restaurant

Vörös és feher betyder ”Rött & vitt”. Det är en mer elegant ”vinbar” och restaurang på fashionabla Adrassy gatan som drivs av ungerska vinsällskapet. Här kan du välja mellan ca 150 olika ungerska och internationella viner. Det är även ungerska sällskapet som har ett flertal vinshoppar över hela Budapest. Snyggt, glammigt och naturligtvis dyrt.

District VI, Andrássy út 41,

Bor biroság (även restaurang)

Vindomarna anser sig ha 150 av Ungerns bästa viner och ska ha en bra representation av Ungerska viner i sin vinkällare. De har även en intressant meny som erbjuder traditionell ungersk husmanskost. Inte så dyrt som Vörös és fehér men det är elelgant jämfört med den vanliga Borozó. Priserna är också något högre än en vanlig restaurang. Stängt på söndagar.

Web: http://www.borbirosag.com 1093 Budapest. Csarnok tér 5.

Magyar Bortársasag

Ungerska vinsällskapet är egentligen en kedja av vinshoppar över hela Budapest. De har ett stort urval av viner från ungerska vinproducenter. De ordnar även vinprovningar periodvis som kan vara värda ett besök. Ofta har de även smakprover för aktuella viner på lördagar … 1051 Budapest, Vécsey utca 5 (nära Parlamentet) 1092 Budapest, Ráday u. 7 1061 Budapest, Andrássy u. 41. (Klassz Bistro) Web: http://www.bortarsasag.hu/

Egri borozó

Den här vinkällaren fokuserar på Egri vindistrikt och Ungerns norra vindistrikt. Vi har inte besökt denna trots att del ligger mycket centralt nära Nyugati palyaudvar (västra tågstationen), nära West End.

Bajcsy-Zsilinszsky út 72

Tokai Borozo

Denna vinkällaren är lite rolig då man kanske förväntar sig en lite mer anrik och elegantare vinkällare när det gäller Tokaijer viner. Istället möts du av en smal trappa ner i det mörka källarhålet och en rustik inredning som påminner om det gamla ungern för några årtionden sedan, faktist rätt charmigt om man vill uppleva det lite mer genuina och gamla Budapest. Här kan du beställa massor av olika Tokaijer viner från ca 8 Sek/ centiliter till riktigt dyra Tokaijerviner. De har även tilltugg som fasirt (stora köttbullar), zsiros kenyer (doppat bröd) och andra Ungerska delikatesser.

Falk Miksa utca 32. (Nära Westend)

Previous post:

Next post: